OPIS BADANIA
Badanie OMEGA Test polega na określeniu i wskazaniu zapotrzebowania organimu człowieka w kwasy Omega. Kwasy tłuszczowe Omega 6 spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają organizm i jego prawidłowe funkcjonowanie. Niestety, ich zbyt duża ich ilość dostarczana z codzienną dietą może powodować wręcz odwrotne skutki. Zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do innych tłuszczy jest przyczyną przewlekłych stanów zapalnych. Tłuszczami, które „znoszą” niekorzystne działanie kwasów tłuszczowych Omega 6 są kwasy tłuszczowe Omega 3. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych jest w codziennej diecie człowieka spożywany w ilościach deficytowych, a jedynie odpowiednie proporcje poszczególnych tłuszczy względem siebie dają gwarancję zdrowia, dobrego samopoczucia, kondycji i wyglądu. Sednem utrzymania równowagi jest zidentyfikowanie i dostarczanie takich dawek kwasów tłuszczowych, które zapewnią organizmowi pełnię zdrowia.
JAKIE SĄ RODZAJE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH?
Kwasy tłuszczowe można podzielić na te, które organizm może sam wyprodukować oraz te, które muszą być dostarczane wraz z codzienną dietą. Do pierwszej grupy należą tłuszcze nasycone i jednonienasycone, które dodatkowo w dużej ilości dostarczane są z produktami pochodzenia zwierzęcego oraz niektórymi olejami roślinnymi (palmowy, kokosowy) oraz oliwą z oliwek. Drugą grupę stanowią tłuszcze wielonienasycone z rodziny Omega 3 i 6, które dostarczane są do organizmu przede wszystkim z tłustymi rybami morskimi, nasionami lnu, pestek nasion oleistych (słonecznik, pestki dyni), orzechami oraz olejami roślinnymi (np. olej rzepakowy, arachidowy, z pestek winogron).